De zoete aardappel heeft een misleidende naam, maar de voedingswaarde van deze knol liegt er niet om.
Zijn zoete aardappelen gezond of hoe zit dat?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de gewone pieper helemaal niet slecht voor je. Je wordt er, afhankelijk van hoe je hem klaar maakt, niet dik van. Sterker nog de complexe koolhydraten in de aardappel worden langzaam door het lichaam opgenomen en gaan het hongergevoel tegen. Toch wordt deze aardappel steeds vaker vervangen door zijn zoete variant en dat is helemaal niet erg. De zoete aardappel is namelijk een heuse vitaminebom!
De naam doet anders vermoeden, maar zoete aardappelen, ook wel bataat genoemd, zijn van origine geen ‘echte’ aardappel. Ze behoren namelijk tot de windefamilie van zetmeelhoudende knollen, en zijn dus een groente. Hun naam hebben ze vooral te danken aan hun uiterlijk en bereidingswijze.
Uit een groot onderzoek naar voedingswaarde van groenten stond de bataat met 184 punten met stip op nummer één (de ‘gewone’ aardappel stond met 100 punten op nummer 2). Dit heeft-ie vooral te danken aan de hoge waardes vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium en kalium. En alsof dat nog niet voldoende is bevat maar liefst 1,5 keer zoveel antioxidanten als blauwe bessen.
Zoete aardappelen bevatten, in tegenstelling tot normale, weinig koolhydraten. Door de hoge concentratie vezels en de lage glycemische index helpen ze je bloedsuikerspiegel juist stabiel houden. En ook al hoef je niet per se een koolhydraatarm dieet, door producten te eten met een lage GI-index voorkom je de fameuze after dinner dip en behoren nachtelijke tripjes naar de koelkast tot het verleden.
Recept herfstsoep met zoete aardappel
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui, grof gehakt
- 1-2 el verse gember, fijn geraspt
- zout en zwarte peper
- 1 tl komijn
- ½ tl kaneel
- snuf cayennepeper, naar smaak
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 pompoen, geschild en in blokjes
- 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes
- 2 pastinaken, geschild en in blokjes
- 200 ml (of 1 glas) witte wijn
- 1 l groente- of kippenbouillon
- 125 ml melk of room
Voor het serveren:
4 el hazelnoot of walnootolie
Hazel- of walnoten grof hakken en opbakken in een droge koekenpan
Bereiding
Verhit de olie in een grote zware pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, gember, zout & peper, komijn, kaneel en cayennepeper toe en bak 2 tot 3 minuten. Roer het blikje tomaten puree erdoor, blijf roeren tot het zoet gaat ruiken. Voeg vervolgens de pompoen, aardappel en pastinaak in blokjes toe, roerbak dat mee en blus af met witte wijn. Giet de bouillon erop, breng de soep aan de kook en laat dan zachtjes sudderen. Zet de deksel half op de pan en laat de groenten in ± 30 minuten garen.
Tot slot: pureer de soep glad met een staafmixer. Giet naar smaak nog wat de melk of room erdoor en eventueel nog wat water als je de soep te dik vindt.
Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste gezonheidsnieuws, zoals de vraag zijn zoete aardappelen gezond? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!