Vrouwen verbranden minder vet bij veel stress

Heb je veel stress dan kan het zijn dat je minder vet verbrand.

UIt amerikaans onderzoek onder vrouwen van middelbare leeftijd blijkt dat stress voor een vetrijke maaltijd de stofwisseling vertraagd. Met als gevolg dat ze in de uren na de maaltijd minder calorieën verbrandden.  Onderzoekers gingen van de Ohio Stae Univerity zochten naar een verklaring voor het verband tussen stress en overgewicht. Niet alleen het wegeten van je emoties en spanningen veroorzaakt overgewicht maar nu blijkt dat – als je niet meer eet dan je normaal zou doen – de stressfactor ervoor zorgt dat je toch meer in gewicht toeneemt.

Tot wel 5 kilo per jaar extra aankomen

De gemoedstoestand van de vrouwen die aan het onderzoek mee deden bleek duidelijk van invloed te zijn. Als ze veel ruzie hadeen gemaakt met hun partner of met hun kinderen of als de werkdruk erg hoog lag en dat extra spanningen veroorzaakte, dan bleek hun verbranding gemiddeld omlaag te gaan in de uren na de maaltijd. Ook bleek dat vooral de vetverbranding op een lager pitje kwam te staan waardoor er meer vet in het lichaam werd opgeslagen.

Gemiddeld verbranden gestresste vrouwen maar liefst 435 kilojoules minder in de uren na de maaltijd.

Vrouwen die last hebben van stress en die vet eten kunnen ongemerkt aankomen, bleek uit het onderzoek. Als je alle niet verbrandde calorieën opgetelt zou je ten opzichte van minder gestresste vrouwen maar liefst 5 kilo per jaar meer aankomen. Weer een goed argument om zoveeel mogelijk te proberen de stressfactor in je leven zo laag mogelijk te houden. waarbij wetenschappelijk is aangetoond dat veel bewegen, bewust eten en voldoende rust je stress enorm doen verminderen.

 

Door Real Healthy redactie

Je goed voelen, bewegen én in balans zijn. Dat is pas écht gezond! Wij verzamelen voor jou de informatie om dat ook écht te zijn.