Vrouw op staat op weegschaal vrouwen en hun obsessie

Shocking! 83% van de vrouwen is niet tevreden over haar uiterlijk, dat blijkt uit onderzoek van tv-zender TLC en online platform Vrouwen.nl. Nagenoeg de helft van de vrouwen checkt zichzelf in alle spiegels die ze tegen komt.

 

Vrouwen en obsessies

Niet, geheel onverwacht, blijkt dat de meest voorkomende obsessie onder vrouwen, een obsessie voor ‘eten en/of gewicht’ (16%) is. Maar liefst 30% van de ondervraagde vrouwen vindt zichzelf veel te dik en nog eens 50% vindt zichzelf een beetje te dik. Het blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse vrouwen geen positief zelfbeeld heeft. Slechts een schamele 15% van de vrouwen vindt zichzelf precies goed zoals ze is. Bijna tweederde van alle vrouwen zou zichzelf mooier vinden als ze vijf kilo lichter zou zijn.

 

Obsessie

Dat veel vrouwen een obsessie voor uiterlijk en gewicht hebben blijkt ook uit het aantal keren dat ze op de weegschaal staan. Een derde van de vrouwen doet dat één keer per week of vaker. 9% staat zelfs elke dag of nog vaker op de weegschaal. Nagenoeg de helft van de vrouwen checkt zichzelf bovendien in de spiegels die ze tegenkomt. Hoofdredacteur Claartje Schröder van vrouwenwebsite Vrouwen.nl herkent dat beeld: “Vrouwen zijn ontzettend streng voor zichzelf en voor elkaar. Ze weten heus wel dat het schoonheidsideaal van superslanke en bovenmenselijk mooie sterren en modellen niet haalbaar is, maar toch willen ze er het liefst zo uitzien. Ook al zeggen ze dat het niet zo is; blijkbaar is bijna elke vrouw ontevreden over bepaalde delen van zichzelf.”

 

Gezond eten

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat gezond eten voor veel vrouwen een belangrijke rol in hun leven speelt. Een gedeelte gaat hier zelfs obsessief mee om. Zo maakt bijna een derde van de vrouwen het liefst al het eten dat zij eet zelf klaar, zodat ze precies weet wat er in zit. Alsof dat nog niet genoeg is, checkt bijna een kwart van de vrouwen bij het doen van de boodschappen altijd eerst het etiket om te zien wat er exact in een product zit. En 15% heeft zelfs de hele dag spijt wanneer zij iets eet wat niet gezond is.

Er is zelfs een groep vrouwen die in de stress schiet wanneer zij een dag niet gezond eet. Zo geeft 6% van de vrouwen aan zich meteen dik te voelen na één dag niet gezond eten en deze groep verplicht zichzelf dan ook direct naar de sportschool te gaan. 3% van de vrouwen raakt ook écht in paniek en eet vervolgens extra gezond voedsel.

Tegenover de groep vrouwen die erg bezig is met gezond eten is er ook een groep van 37% die aangeeft vooral te eten wat zij lekker vindt, dat vindt zij belangrijker dan dat het gezond is. 22% geeft aan hier ook eigenlijk nooit bewust bij na te denken en nog eens 59% denkt dan ‘morgen weer een dag’. Vooral dat laatste klinkt een stuk gezonder.

Hoe vaak sta jij op de weegschaal, of check je jezelf in de spiegel?
Noot: TLC Nederland heeft 1.168 vrouwen tussen de 20 en 49 jaar ondervraagd binnen het TLC Panel in week 32 & 33 2014

 

Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste workout nieuws? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!

 

 

Door Real Healthy redactie

Je goed voelen, bewegen én in balans zijn. Dat is pas écht gezond! Wij verzamelen voor jou de informatie om dat ook écht te zijn.