stop met vergelijken

“Comparison is the death of joy”, schreef Mark Twain ooit. En gelijk had hij. Je schiet er niets mee op behalve dat je er een hoop negatieve emoties van krijgt en je zelfvertrouwen een flinke deuk oploopt. Stop met vergelijken en wel direct.

 

Stop met vergelijken!

 

Auto’s, banen, schoenen, geld en relaties. Een van de meest destructieve dingen waar we ons dagelijks mee bezig houden is ons leven vergelijken met dat van anderen. Maar wat kan je tegen deze ongezonde activiteit doen? Jezelf en je leven vergelijken met dat van anderen ligt zo voor de hand. Maar stop met vergelijken. Deze 3 stappen helpen je daarbij. Het kost wel wat tijd om deze stappen daadwerkelijk in je leven te integreren, dus heb een klein beetje geduld met jezelf, maar geef het wel een kans.

 

1.  Realiseer dat je er niks mee wint

Het maakt niet uit hoe goed of geweldig je bent. Er is altijd wel iemand anders op de wereld te vinden die nog beter is dan jij, of meer heeft dan jij. Het voelt even goed om een paar mooiere, designer heels te hebben dan je buurvrouw, maar een week later zie je wellicht iemand uit de buurt met nog mooiere hakken.

 

2. Vergelijk jezelf met – jawel – jezelf!

In plaats van jezelf voortdurend met anderen vergelijken, is het beter jezelf alleen nog maar met niemand minder dan jezelf te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel je bent gegroeid in het afgelopen jaar, hoeveel jij hebt bereikt en hoeveel voortgang je hebt geboekt richting de doelen die je hebt gesteld.

Als je ziet hoever jezelf al bent gekomen, hoeveel obstakels je al hebt overwonnen en de goede dingen die je hebt gedaan, krijg je een beter zelfbeeld en word je vanzelf aardiger tegen anderen. Je voelt je goed over jezelf zonder dat je negatief denkt over andere mensen. Makkelijker vol te houden als je iedere dag even een paar minuten, elke zondag, of welke dag je ook maar uitkomt, de tijd neemt om op te schrijven hoeveel dichter je bij je doel bent gekomen, hoe je gegroeid bent, welke moeilijkheden je daarbij bent tegen gekomen en wat je hebt gedaan om die problemen op te lossen.

Door er bewust voor te gaan zitten en je gedachten op een rijtje te zetten verandert je gedachtepatroon en kijk je eerder naar jezelf dan naar anderen.

 

3. Wees vriendelijker voor anderen

Hoe je je tegenover anderen gedraagt en de manier waarop je over ze denkt, heeft groot effect op je zelfbeeld . Hoe meer je anderen bekritiseerd en beoordeeld,  hoe kritischer je bent voor jezelf. Wees vriendelijker voor andere mensen door hen te helpen en meer begrip voor ze te tonen en je wordt vanzelf aardiger voor jezelf.

Focus op de positieve dingen in jezelf en de mensen om je heen. In plaats van anderen continu te bekritiseren, leer in te zien en te waarderen wat er juist wel leuk en goed aan ze is. Niemand is tenslotte perfect. Op deze manier word je een gelukkiger en positiever mens. Jij bent okay, maar zij ook! Klinkt simpel? Dat is het ook!

 

 

Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste gezondheids nieuws? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!

 

 

Door Real Healthy redactie

Je goed voelen, bewegen én in balans zijn. Dat is pas écht gezond! Wij verzamelen voor jou de informatie om dat ook écht te zijn.