Slapen essentieel voor je gezondheid

By  |  0 Comments

Slapen is essentieel om je goed te voelen

Als je niet voldoende kunt slapen gedurende de nacht en dit probleem houdt langere tijd aan, dan heeft dat zeer grote invloed op je gezondheid. Het is eigenlijk heel simpel, heb je voldoende slaap gehad dan voel je je uitgerust en energiek om de dag te starten.

Slapen verdient alle aandacht

Structureel te weinig slaap heeft directe invloed op je concentratievermogen en je geheugen. Je wordt vergeetachtiger en bent minder gefocust op de dingen die je moet doen. Maar niet in slaap kunnen vallen heeft ook een negatief effect op de werking van het immuunsysteem, je bent veel vatbaarder voor virussen en infecties. En ook mentaal kan te weinig slaap leiden tot depressieve en labiele gevoelens.

Oorzaken

Slecht slapen is een probleem dat serieuze aandacht verdient. Enkele oorzaken zijn: te veel en vaak té vet eten, vlak voordat je naar bed gaat. Te veel alcohol en koffie maar ook, te intensief sporten kort voor het slapen kan je nachtrust verstoren. En last but not least is natuurlijk te veel en te lang onder stress staan.

Ontspanning

Ontspanningsoefeningen kunnen goed helpen om de slaap te vatten. Hieronder vind je een 10 stappen-oefening die je helpt makkelijker in slaap te komen.

Ontspanningsoefening in tien stappen

Ontspanningsoefeningen zijn een manier om beter te ontspannen en sneller in te slapen. Deze kun je in alle rust in je slaapkamer doen.

  1. Ga gemakkelijk op je rug liggen
  2. Sluit je ogen
  3. Concentreer je op je ademhaling
  4. Adem een aantal seconden diep in door je neus
  5. Voel je buik omhoog komen
  6. Houd je adem een paar seconden vast
  7. Adem rustig uit door je mond
  8. Probeer te voelen hoe je lichaam meer ontspannen raakt bij elke uitademing
  9. Probeer één voor één bewust stil te staan bij elke spiergroep: voel bij het uitademen hoe je schouders ontspannen, hoe je armen ontspannen, hoe je benen ontspannen, enzovoorts
  10. Voor een extra rustgevend effect: stel je voor dat je op een warm strand ligt. De zon verwarmt je huid. Een zacht briesje blaast tegen je wang. Je hoort de golven ruisen…

 

Geef antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *