Onbeantwoorde liefde

By  |  0 Comments

Woody Allen zei ooit: De enige liefde die stand houdt is onbeantwoorde liefde. En hij heeft gelijk. Roosje Vonk, Nederlandse hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt uit waarom we zoveel energie stoppen in iemand die onwillig is.

 

Onbeantwoorde liefde uitgelegd

Eigenlijk is dit heel merkwaardig. Wat is nu het nut van verliefdheid als die niet wordt beantwoord? De biologische functie van verliefdheid is het samenbrengen van paren. Het stimuleert de aanmaak van ‘lekkere’ stoffen, zoals dopamine. Die zorgen ervoor dat je alsmaar bij die ander wilt zijn, dat je genoeg energie hebt om je flink uit te sloven en dat je in enigszins benevelde toestand verkeert waardoor je minder oog hebt voor de gebreken van de ander.

Allemaal heel nuttig als de band nog gesmeed moet worden. Als dat eenmaal gebeurd is en de onzekerheid verdwijnt, kunnen we weer tot rust komen en overgaan tot de orde van de dag. Dan komen de verliefdheidshormonen weer tot bedaren.

 

Waarom zoveel energie stoppen in iemand die er geen zin in heeft?

Geholpen door het menselijk talent tot zelfbedrog en ‘wishful thinking’, hebben de hormonen van de ongelukkige verliefde vrij spel en blijven ze in de slopende veroveringsfase, want er komt alsmaar geen signaal dat de zaak beklonken is. Van dopamine is bovendien bekend dat je er méér van aanmaakt bij tegenslag, als extra inzet nodig is. Daarmee lijkt ontsnapping aan de gekte wel heel moeilijk. En zo blijven mensen vaak zo lang verliefd op de verkeerde, in plaats van hun aandacht te richten op iets waarbij ze veel meer nut en plezier zouden hebben van al die moeite, aldus Roos Vonk in haar blog over onbeantwoorde liefde.

 

 

Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste liefdes nieuws en de beste sport en gezondheids tips? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!

 

 

 

Geef antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *