Hoeveel suiker zit er in ons voedsel?

By  |  0 Comments

Waar je misschien niet bewust van bent over suiker in onze voeding…

 

Denk je ik eet over het algemeen wel gezond, think again! Er zit vaak meer suiker in ons dagelijks voedsel dan je denkt! Er wordt door het lichaam geen onderscheid gemaakt tussen van nature aanwezige of toegevoegde suiker. Alle suikers worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de ‘brandstof’ voor het lichaam, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën.

 

Gezondheidseffecten

Suiker levert wel energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor kristalsuiker en rietsuiker, maar ook voor honing, siropen en stropen. Sommige mensen beweren dat er verband is tussen suiker en vermoeidheid of hyperactiviteit. Maar dit is wetenschappelijk niet onomsotelijk bewezen.

 

Suiker en darmklachten

Te veel fructose (fruitsuiker) kan leiden tot darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel en dunne ontlasting. Dit kan voorkomen bij hoeveelheden van meer dan 50 gram Dit komt vooral voor bij jonge kinderen die te veel appelsap drinken. Appelsap bevat relatief veel fructose, ongeveer 5 gram per 100 milliliter.

 

Suiker en tandbederf

Om tandbederf te voorkomen is het het beste om niet vaker dan 4 keer per dag iets met suiker eten of drinken, buiten de 3 hoofdmaaltijden om. Sommige mensen denken dat honing, rietsuiker of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het ‘natuurlijker’ zou zijn, maar…

 


 

Bron: voedingscentrum.nl

 

Geef antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *