Hersenscan meet schoonheidsideaal

By  |  0 Comments

De meeste mensen vinden hun eigen uiterlijk niet perfect en zouden het liefst een aantal dingen anders willen zien. Een kleinere neus, rondere ogen, en vollere lippen. Het zijn zomaar van die dingen die we ons inbeelden als we in de spiegel kijken en bedenken hoe we er nog beter uit zouden kunnen zien. Voor het project Original Ideal ging fotograaf Scott Chasserot op zoek naar wat ons schoonheidsideaal is en hoe dit zich vertaalt naar ons zelfbeeld.

 

Wat is ons schoonheidsideaal?

Scott Chasserot vroeg zijn modellen om zo natuurlijk mogelijk te poseren, zonder sieraden of zichtbare bovenkleding, zodat niets zou afleiden van het gezicht. Daarna bewerkte hij de portretten tot een reeks van vijftig foto’s met telkens andere subtiele aanpassingen: iets vollere lippen, een andere kleur ogen of een bredere kaaklijn. Hij maakte de originele foto’s niet per se mooier, maar bewerkte ze tot verschillende versies die al dan niet strookten met ‘traditionele’ opvattingen over schoonheid, zoals grote ogen of een symmetrisch gezicht. Terwijl hij de foto’s weer liet zien aan zijn modellen, bekeek de fotograaf hun hersenactiviteit. Hij onderzocht de scans op een positieve emotionele reactie om hieruit te concluderen welke versie van zichzelf zij het mooiste en het meest ideaal vonden.

 

idealoriginal1

 

De resultaten zijn te bewonderen op zijn website in een serie tweeluiken met links het origineel, en rechts de ‘ideale’ versie.

 

idealoriginal2

 

Inspiratie voor het project kreeg de fotograaf toen hij op het strand een vrouw zag lopen die sandalen droeg, hoewel ze maar vier tenen had. “Mijn eerste reactie was: wow, dat zou ik nooit doen – een instinctieve reactie die iedereen kent. Maar meteen daarna dacht ik: wat een dappere vrouw. Ze is intelligent genoeg om zich niets aan te trekken van wat andere mensen over haar denken. Dat zette me aan het denken over hoe we onze ideeën projecteren op anderen, zelfs op onbekende voorbijgangers.”

 

Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste gezondheids nieuws? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!

 

 

bron: Huffingtonpost

 

Geef antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *