herfstig en lekker appels peren pompoen kastanjes

Grijs domineert de laatste dagen, maar laat je niet gek maken door het saaie weer. De herfst heeft ook zijn lekkere kanten. Denk aan zwammetjes, peren en pompoenen. Met een beetje fantasie leg je de herfst vanavond nog op je bord en het is hartstikke lekker. 

 

Herfst is hartstikke lekker!

 

Tamme kastanjes

Als enige nootsoort bevat de kastanje veel vitamine C. Daarnaast bevat hij minder vet, eiwit en calorieën dan andere noten. Maar, daarentegen zitten deze vezelrijke noten wel bomvol koolhydraten. Vitamine B11, ijzer, kalium en fosfor spelen de hoofdrol.

 

Peren

Peren bevatten veel vezels, die goed zijn voor je spijsvertering. Samen met appels, pruimen en vijgen behoren ze tot het fruit met de meeste vezels. Verder zijn ze rijk aan boron, goed voor stevigere botten. Het aantal antioxidanten neemt toe naarmate de peer rijper wordt. Hij is zelfs het gezondst als hij bijna overrijp is, maar daar moet je wel van houden…

 

Paddenstoelen

Niks leuker dan zelf paddenstoelen in het bos zoeken, maar plukken mag alleen als de eigenaar van het terrein, bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, er geen bezwaar tegen heeft. Een gedegen paddenstoelenboekwerk is overigens geen overbodige luxe. Zo weet je in ieder geval zeker dat je niet de verkeerde meeneemt. Paddenstoelen bevatten veel vitaminen B2 en B3, kalium (bloeddruk), koper (voor de weerstand) en fosfor (sterke botten en tanden).

 

Pompoen

Nog niet zo heel lang geleden werd de pompoen slechts gebruikt als sierfruit. Gelukkig weten we hem tegenwoordig wel goed op waarde te schatten en eten we hem ook gewoon op. Ze zijn namelijk hartstikke lekker. Maar niet alleen dat, ze zijn ook rijk aan calcium, vitamine B2, C en bètacaroteen, wat goed is voor je ogen en huid. Bovendien bevatten pompoenen veel ijzer, waardoor ze heel geschikt zijn als vervanger voor vlees.

 

 

Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste gezonheidsnieuws? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!

 

 

Door Real Healthy redactie

Je goed voelen, bewegen én in balans zijn. Dat is pas écht gezond! Wij verzamelen voor jou de informatie om dat ook écht te zijn.