Gezond door dynamisch zitten

By  |  0 Comments

Wie een beetje opgelet heeft de laatste jaren, weet inmiddels dat zitten tot het nieuwe roken is verheven. Te veel zitten wordt in verband gebracht met diabetes, hart- en vaatziekten en een vervroegde dood. En dan hebben we het nog niet eens over je gewicht gehad.

 

Dynamisch zitten? Wat is dat?

Maar kan zoiets als zitten, waar we ons allemaal schuldig aan (moeten) maken, echt zo slecht voor je gezondheid zijn? Ja, zegt dokter Vladimir Friedman, werkzaam bij de fameuze Chiropractie praktijk Accelicare Sports in New York. “Als je voor langere periodes achtereen onderuitgezakt of in een verkeerde houding zit, treedt er een fysiologische verandering op in het lichaam. Naast de bewezen risico’s op bovenstaande ziektes gaat het lichaam steeds meer op slot zitten.”

Je kunt het vergelijken met een been in het gips. Doordat je het been niet hebt mogen gebruiken is het spierweefsel korter en zwakker geworden. Het tegenovergestelde geldt als je je lichaam juist belast met bijvoorbeeld je eigen lichaamsgewicht.  Eenvoudige dingen als staan, squatten of wandelen geven het lichaam al een bepaalde mate van stress waardoor het juist sterker wordt.

Dankzij beweging wordt ons spierweefsel voorzien van voedingsstoffen en hydratatie, precies datgene waar het behoefte aan heeft om gezond te blijven. Door ons werk en de voortschrijdende technologie worden we helaas steeds vaker gedwongen om meer te zitten en op knopjes te drukken. Vergeet daarom niet om actief te denken en te zitten.

Sta dus niet alleen op van je bureaustoel als je pauze hebt, maar probeer de hele dag door dynamisch te zitten. Leuk, maar geen idee hoe je dat moet doen, dat dynamisch zitten? Lees dan hier de actieve zitrichtlijnen van dokter Vladimir Friedman.

 

 

Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste gezondheids tips, zoals het dynamisch zitten van Vladimir Friedman? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!

 

 

 

Geef antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *