eet jezelf mooi
De overdaad aan crèmes, fluids en serums bij menig drogist en parfumerie bewijst dat een mooie, stralende huid hoog op het verlanglijstje staat. Smeren alleen volstaat helaas niet. Minstens net zo belangrijk zijn een gezonde levensstijl en goede voeding. Bepaalde voedingsstoffen hebben namelijk een gunstig effect op de elasticiteit en structuur van je huid. Door de juiste producten te eten zorg je zowel voor je innerlijke- als uiterlijke gezondheid. Eet je mooi met deze 8 voedingsmiddelen.
 

Noten

Eet je mooi met noten. Noten zitten namelijk vol met mineralen en goede vetten die je huid voeden en soepel houden. Walnoten en paranoten zijn de paradepaardjes voor je huid . De eerste vanwege het hoge gehalte mineralen en omega-3 vetten, die helpen je celmembranen gezond te houden door ze te beschermen tegen schadelijke stoffen. Ook verbetert omega-3 de circulatie in de huid, waardoor deze er stralender uit ziet. Paranoten zitten vol met selenium dat het immuunsysteem versterkt en daarmee de huid beschermt tegen ongewenste indringers. Kies voor ongebrande en ongezouten noten.
 

Tomaten

Tomaten bevatten lycopeen, een stof die je huid beschermt tegen de negatieve gevolgen van te veel zonlicht. Lycopeen is een anti-oxidant en wordt al langer geroemd om zijn beschermende eigenschappen voor hart en bloedvaten, botontkalking en nu dus ook voor de huid. Lycopeen is tegenwoordig zelfs al in speciale voedingssupplementen voor de huid te vinden, maar een lekkere pasta met vers gemaakte tomatensaus kan dus ook geen kwaad.
 

Spinazie

In een studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer, bleek dat na een periode van 11 jaar, de mensen die de meeste bladgroenten aten de helft minder huidtumoren hadden dan degenen die de minste bladgroenten aten. Het foliumzuur bij deze groenten dat helpt DNA te onderhouden en repareren zou de kans op kanker celgroei kunnen verminderen.
 

Rauwe cacao

De rauwe, onbewerkte variant is niet alleen goed voor je humeur, hart- en bloedvaten, maar ook voor je huid. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Cosmetic Dermatology blijkt dat de vele flavonoïden in cacao een beschermende werking hebben tegen huidveroudering door de zon. Bio-flavonoïden absorberen UV licht en helpen de huid beschermen. En dat is nog niet alles: je huid wordt er ook nog eens zachter en soepeler van. Vooral rauwe onbewerkte cacao bevat deze eigenschap. Door verhitting verdwijnt het grootste gedeelte van deze beschermende werking dus een doos bonbons helpt niet, helaas.
 

Grapefruit

Grapefruit zit boordevol tannines. Dit zijn stoffen waarmee bepaalde planten zich beschermen tegen bacteriën, schimmels, parasieten en insecten. Ze behoren tot de groep van polyfenolen. Deze combinatie van stofjes maakt dat de vrucht sterke ontstekingsremmende eigenschappen bezit. En dit komt niet alleen je huid maar ook de rest van je lichaam ten goede. Daarnaast zit het boordevol vitamine C. Een hoge inname van vitamine C vermindert de symptomen van een ouder wordende huid, en helpt dus bij het bestrijden van rimpels. Een hele grapefruit (150 gram) levert je de totale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en bevat slechts 68 calorieën. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak.
 

Zalm

Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren die uitstekend geschikt zijn voor het bestrijden van ontstekingen, rimpels en acne. Zijn hoge omega-3 gehalte helpt je huid te hydrateren van binnenuit. Bovendien, hydrateert het eten van zalm je hoofdhuid en bevordert het sterk, gezond haar.
 

Wortels

De antioxidanten in bètacaroteen versterken je huid en hebben een helend effect. De vitamine A zorgt juist voor je ‘binnenhuid’. En het mineraal silicium in wortels vertraagd het verouderingsproces van je huid, is goed voor je collageen en heeft een positief effect op acne en psoriasis.
 

Avocado’s

Deze groene rakker zit bomvol vitamine A wat helpt bij het zuiveren van de huid en het eenvoudiger kwijtraken van dode huidcellen. Aminozuren in avocado’s reinigen je huid en bieden onder andere bescherming tegen agressieve omgevingsfactoren. Daarnaast ontgiften de anti-oxidanten in avocado’s je lichaam en verwijderen ze alle giftige stoffen die de neiging hebben om je huid voortijdig te verouderen.

 

 

Wil je vanaf nu altijd op de hoogte blijven van het laatste gezondheids nieuws? Schrijf je dan ook in voor de maandelijkse Real Healthy nieuwsbrief!

 

 

Door Real Healthy redactie

Je goed voelen, bewegen én in balans zijn. Dat is pas écht gezond! Wij verzamelen voor jou de informatie om dat ook écht te zijn.