afvallen terwijl je slaapt

Too good to be true? Slapen én tevens afvallen?

Het lijkt een utopie maar uit recent onderzoek in de VS blijkt dat het hormoon melatonine, dat een belangrijke functie heeft bij het slapen, je ook kan helpen om calorieën te verbranden tijdens je slaap. Het blijkt dat melatonine ook een positieve invloed heeft op jouw vetmetabolisme, de mate waarin je lichaam vetten afbreekt.

Beige vetcellen

Melatonine zorgt namelijk voor de aanmaak van zogenaamde beige vetcellen. Klinkt wat vreemd misschien maar er zijn verschillende soorten vetcellen;  witte, beige en bruine vetcellen. Witte vetcellen wil je niet hebben omdat dit type vetcel juist calorieën in je weefsel opslaat en er voor zorgt dat je dus dikker wordt. Maar beige vetcellen doen het tegenovergestelde, zij verbranden juist calorieën en dit komt doordat ze een proteïn bevatten, wat hitte genereert en juist het metabolisme stimuleert.

De  resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op onderzoek bij ratten. Een van de uitkomsten was dat langere blootstelling aan een hogere concentratie melatonine meer beige vetcellen produceert. Wetenschappers vermoeden dat melatonine ook bij mensen zorgt voor meer beige vetvcellen en dus voor meer vetverbranding. Meer onderzoek op het effect van het slaaphormoon melatonine bij mensen is dus nodig om dit zeker te weten.

Ook voeding helpt om meer melatonine aan te maken

Niet alleen door slapen krijg je meer melatonine in je bloed, het slaaphormoon kun je ook vinden in voeding zoals gojibessen, amandelen en zonnebloempitten maar ook venkel, koriander, bananen, haver en kersen. De concentraties zijn welliswaar erg klein maar alle kleine beetjes helpen. Het beste is natuurlijk dat je zorgt dat je voldoende slaap krijgt.  Zodra het licht wordt de aanmaak van melatonine geremd. Dus zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en zit niet te laat nog achter je laptop, telefoon of tablet. Slaap lekker én burn those calories!


 

Bron: womenshealthmag.nl

 

 

 

Door Real Healthy redactie

Je goed voelen, bewegen én in balans zijn. Dat is pas écht gezond! Wij verzamelen voor jou de informatie om dat ook écht te zijn.