9 principes mediterraan dieet

Eten als een God in Griekenland

 

Het Mediterrane dieet is een van de gezondste diëten ter wereld. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in? En wat moet je doen om ook net zo gezond te worden als de oorspronkelijke Grieken, die zich nog echt hielden aan het Mediterrane dieet? Wij hebben de 9 principes voor je op een rijtje gezet, zodat je vanaf nu ook kan genieten van de vele heerlijke voordelen van het Mediterrane dieet.

 

1. Groente als basis

De Grieken wisten het al. Uit tal van studies is inmiddels overtuigend bewijs naar boven gekomen dat het eten van veel groente je beschermt tegen hart- en vaatziekten en beroerten. Mensen die veel groente en fruit eten hebben tot wel 30% minder kans op een beroerte. En hoogstwaarschijnlijk beschermen groente en fruit ook tegen de ziekte van Alzheimer en kanker. Eet dus veel groente en fruit. Het is nooit té veel. Maar eet vooral meer groente dan fruit. Daar kan je gewoon niet mis mee gaan. Het nadeel van té veel fruit is het verhogen van je bloedsuikerspiegel door de natuurlijke suikers die erin zitten.

 

2. Vezelrijk eten

Eet regelmatig ongeraffineerde graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Veel mensen hebben gehoord dat koolhydraten slecht voor je zijn, dus proberen ze de inname van koolhydraten te vermijden. Maar dit is absoluut niet wenselijk. Het verschil zit ‘m in geraffineerde én ongeraffineerde graanproducten. Geraffineerde graanproducten zoals witte rijst, witte pasta en witbrood zijn de producten die je beter zoveel mogelijk kunt laten staan. Hier zijn alle vezels, vitaminen en mineralen uitgehaald en voegen dus niets meer toe aan je voeding. Het effect van deze koolhydraten is dat ze de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Het consumeren van veel van de geraffineerde koolhydraten kan zorgen voor overgewicht, insulineresistentie én hart- en vaatziekten. Koolhydraten uit ongeraffineerde graanproducten laten de bloedsuikerspiegel juist minder hard stijgen en helpen je beschermen en zelfs afvallen!

 

3. Eet zuivel

Er is veel te doen over zuivel. Is het nu wel goed of is het nu niet goed? Men is er nog niet helemaal over uit, maar wat wel is al duidelijk aangetoond dat eieren helemaal niet bijdragen aan een hogere kans op hart- en vaatziekten. Ze zijn een goede bron van eiwitten, caroteen en vitaminen A, B1, B2, B6 en E. Te veel melk is niet goed voor je. Hou het bij 1 glas. Yoghurt daarentegen is heel goed voor je omdat daar ook goede bacteriën in zitten voor een goed werkende maag. 

 

4. Noten en zaden

Noten en zaden worden in het Mediterrane dieet veel gebruikt. Het zijn goede bronnen van eiwitten en gezonde vetten. Vergeet dus die ongezonde chips of gezouten noten. Rauwe onbewerkte noten zijn de ideale snack of garnering. 

 

5. Vlees

Vlees mag! Maar eet vlees met mate. Probeer ook opzoek te gaan naar biologisch vlees vanwege de medicatie en hormonen die in veel van het supermarkt vlees wordt gebruikt. Vlees is nog steeds een goede bron van eiwitten. En ook de Grieken aten en eten nog steeds vlees. Maar de oude Grieken aten niet veel vlees, zoals wij nu gewend zijn te doen. Een hoge inname van eiwitten en met name dierlijke eiwitten wordt gelinkt aan kanker. Het is dus ook zeker niet wenselijk een eiwitrijk dieet te volgen zoals sommige diëten in het verleden propageerden. Eet gevarieerd. Dat is veel beter.

 

6. Vette vis

Een belangrijk onderdeel van het Mediterrane dieet is vette vis. De omega-3 vetzuren in vis zijn niet alleen goed tegen hart- en vaatziekten, maar zijn ook goed voor je hersenen. Het helpt tegen de ziekte van Alzheimer. Een- tot tweemaal per week een stuk vis geeft je al optimale bescherming. Meer vis dan tweemaal per week betekent niet dat je nog gezonder wordt. Er is nooit aangetoond dat meer dan tweemaal vis in de week extra voordelen biedt. 

 

7. Olijfolie

Vetten zijn goed! De Grieken gebruiken het veelvuldig. In hun salades, brood en andere gerechten. Een Griek zonder olijfolie is geen Griek! Olijfolie heeft veel voordelen. Het is goed voor je stoelgang, goed tegen maagzweren, verkleint de kans op hart- en vaatziekten en misschien zelfs op kanker. Maar daar is nog te weinig over bekend. Een olijfolie van de eerste persing is het beste, want hier zitten de meeste voedingsstoffen nog in. 

 

8. Knoflook

Tja, velen van ons halen onze neus er voor op, maar knoflook is een absoluut superfood. En de oude Grieken wisten al hoe geneeskrachtig een teentje knoflook is. In hun ogen was het zelfs zo goed dat Olympische atleten er op kauwden om hun prestaties te verhogen. Een soort doping dus…uit de oudheid. Maar dan wel gezond. Knoflook zou het klonteren van bloed tegengaan, de opbouw van plaque in de vaatwanden remmen, je bloeddruk en bloedsuikerspiegel verlagen én zelfs goed zijn tegen kanker. Maar ook een simpele verkoudheid heeft baat bij het regelmatig eten van knoflook. En hoe verser de knoflook, hoe krachtiger de werking.

 

9. Wijn drinken

Kijk, now we’re talking! Een tot maximaal twee glazen vooral rode wijn bij het eten is goed voor je gezondheid. Alcohol verhoogt het gunstige HDL-cholestrol en gaat het klonteren van bloed tegen. Goed voor hart- en bloedvaten. Maar belangrijk is wel dat je echt met mate drinkt. Té veel is ook hier weer niet goed!

 

 

Door Real Healthy redactie

Je goed voelen, bewegen én in balans zijn. Dat is pas écht gezond! Wij verzamelen voor jou de informatie om dat ook écht te zijn.